Overview of the Proposals

roof-plan-whole-site

Existing Setting

The sites at Hill Top and to Rhodes Moorhouse Court represent the largest undeveloped area of land on the Haig estate.

The original arrangement of the ‘L’ shaped buildings around Hill Top left a very deliberate gap onto this area in anticipation of allowing access to a future phase of development.

Along the eastern boundary lies Rhodes Moorhouse Court. This sequence of buildings is considered to make a neutral contribution to the character of the Conservation Area. A small access road onto this terrace from Green Lane terminates in a cul-de-sac within the open space, which is otherwise fenced off from the roadway.

A public right of way exists linking with the residential area to the south. The existing site has little landscape character, being a large open grassed area devoid of trees or other features and without any real sense of purpose.

Proposals

It is proposed to retain the sense of openness of these sites by building a three-sided court to the north, west and south of the space, retaining Rhodes Moorhouse Court. Extension of the estate road along the southern edge of this space would remove the existing ‘cul-de-sac’ arrangement and create a better connection into the rest of the Haig estate.

digital-16sep16It is proposed that flats at the corners of the new square could rise to three-storeys, while the terraces of family houses in between them would remain at two-storeys.

The terraces along the north and west elevations of the new square would have front doors opening onto the green space. This will help to give the space a sense of use and purpose, rather than separating the buildings from the green space by roads. The family houses on the western frontage would have private rear gardens.

To the north of this new square, a new spur from the estate access road would provide parking for residents and link to the existing grounds maintenance area and yard at the rear of Alban Dobson House.

digital2-16sep16Along the southern side of the new square, a terrace of flats and houses would be built against the boundary of the site. The access road would be extended through the corner of the new square into a shorter enclosed terrace, with new buildings on both sides, that would link to the existing development at Hill Top. This would allow pedestrian links and service vehicle access to integrate the new schemes into the southern part of the original Haig Estate.

The route of the road would exploit the gap originally left in the buildings at Hill Top, treating this as a ‘gateway’ into the new development from the west.

Once again the new terrace adjacent to the southern boundary would allow private gardens for family accommodation at ground level.

Landscaping

The existing space has little visual amenity, being largely featureless. This space offers an opportunity for a more comprehensive landscape treatment as part of the redevelopment.

More mature tree planting could be introduced on this space, anticipating that over time it could develop its own distinctive character that might start to take on some of the characteristics of the ‘arboretum’ space at the west of the estate, although this would of course be a long-term vision.

Accommodation

Haig proposes to build a total of 68 new homes plus approximately 62 new parking spaces. The new homes proposed will be as follows:

  • 23 x one bed flats
  • 22 x two bed flats and houses
  • 23 x three and four bed flats and houses